Vattentornet på Røst har varit ett landmärke sedan 1962 och spelade länge en viktig roll i lokalsamhället. Vattentanken på toppen fylldes med 80 000 liter vatten som släpptes ner 15 meter för att skapa tryck i vattenledningarna som sträckte sig över den platta ön. År 2002 ersattes tornet av ett modernt vattenverk och lämnades att förfalla.

Sedan dess har det funnits planer på att ge tornet en ny användning. Den folkkäre socialmedicinaren Per Fugelli, som hade en nära relation till Røst, föreslog till exempel att tornet skulle göras om till en tankesmedja.

Eftertanken har blivit verklighet

Drygt 20 år senare har planerna faktiskt blivit verklighet. Den officiella invigningen av tornet, som nu har fått namnet "Eftertanken", ägde rum i augusti 2024. Idag är tornet öppet för alla som vill uppleva den spektakulära utsikten och det magiska ljuset på Røst. Dessutom kan Eftertanken hyras som skrivarlya för skrivande och skapande personer.

En av dem som har drivit projektet framåt är Martin Otterbeck. Han kände Per Fugelli väl, bland annat genom att ha gjort en dokumentärfilm om hans sista levnadsår tillsammans med Erik Poppe. Martin berättar att tornets identitet har varit en viktig del av projektet.

Vi ville bevara vattentankens identitet så mycket som möjligt, och inuti tornet ville vi att känslan av att vara i en vattentank skulle behållas, säger han.
Slutresultatet är absolut lojalt mot den ursprungliga designen och identiteten. Den imponerande pelaren är fortfarande i rå betong, och detsamma gäller de inre väggarna. Utvändigt har de gamla plåtarna, som hade nått sin livslängd, ersatts med stålplåtar i cortenstål.

Valde fönster som tål påfrestningarna

Den största skillnaden från den ursprungliga utformningen är att man har satt in fyra fönster och en dörr med glaspartier. Alla fönster och dörren är exakt lika stora och sträcker sig nästan från golv till tak. Men att välja fönster till en sådan byggnad är ingen enkel sak. Kom ihåg att vi pratar om fönster som monteras 15 meter över marken på en ö utan fast vägförbindelse. Det är inte lätt att underhålla dem här. Vädret är dessutom extremt hårt.

Røst är en av de mest väderutsatta platserna i Norge, och uppe i tornet känns det ännu hårdare. När du går uppför trapporna märker du stor skillnad från marknivån. Det är ett enormt tryck på fönstren, säger Martin Otterbeck.

Därför är det smart att välja fönster som kräver minimalt med underhåll. I Eftertanken har man monterat PVC-fönster från H-fasader. Dessa fönster tål de hårda påfrestningarna som de utsätts för i havsbandet på Røst och kommer att se lika fina ut år efter år utan att behöva målas. Fönstren i Eftertanken har dessutom självrengörande glas. Med hjälp av en nanobeläggning gör kombinationen av regn och UV-strålar att glaset rengör sig självt.

Utan H-fasader hade projektet inte varit möjligt. De gick in som sponsor för projektet och har hela tiden varit positiva och lösningsorienterade. Jag vill särskilt nämna den unika dörr- och fönsterlösningen. H-fasader har specialtillverkat en altandörr med glasparti och ett litet fönster ovanför. Fönstret är endast 90x35 cm och kan öppnas. En sådan lösning är helt nödvändig eftersom det måste vara möjligt att vädra utan att öppna dörren. Från produktion till logistik har det varit en dröm att arbeta med H-fasader, berättar Martin.
Han har också erfarenhet av H-fasader från andra projekt, som i oljetanken på Skrova. Där ser PVC-fönstren från H-fasader fortfarande nya ut efter 14 år av påfrestningar från väder och vind. Och på Hvaler har han använt H-fasader för att specialtillverka trekantiga PVC-fönster som också har öppningsmöjlighet.

Mer än bara ljus och utsikt

Eftertanken har ett större syfte än att vara ett landmärke och utsiktspunkt. Det ska också vara en plats för kreativitet, skapande arbete och insikt.

Det finns något filosofiskt över detta, då det också ska vara en plats för kontemplation. Med utsikten från Eftertanken ska det också följa insikt, berättar Martin.
Därför har man bland annat monterat hjul på skrivbordet, så att det kan rullas runt till de olika fönstren för att få nya vyer och perspektiv. Fönstren och dörren i det runda tornet ger dessutom en annan spännande effekt.

Om du står mitt i tanken och tittar på ett av fönstren, får du en liten glimt av naturen. Ju närmare du går fönstret, desto mer öppnar sig naturen. Att stå långt borta är som att titta på en telebild, och när du kommer närmare vidgas perspektivet och blir som en vidvinkel. Det tycker jag är en väldigt fin effekt, avslutar Martin Otterbeck.

Läs mer om Ettertanken här eller på Visit Norways hemsida.