Större glasytor och fönster blir all mer populärt. Samtidigt finns ett ökat fokus på att göra byggnader så energieffektiva som möjligt och att skapa bästa möjliga inomhusklimat med lägsta möjliga energiförbrukning och miljöpåverkan. Att välja glas med bra soldämpning blir därför mycket viktigt, men vi behöver också se till att vi släpper in tillräckligt med dagsljus för vår egen hälsa och välbefinnande.
Glas är en mycket viktig byggnadskomponent i arbetet med att balansera dessa behov. När du väljer fönster för ditt projekt är det viktigt att överväga dessa tre punkter.
- Lågt G-värde
G-värde betyder "solenergitransmission", det vill säga den totala mängden solenergi som släpps in genom glaset. Ett lågt G-värde innebär att glaset har goda soldämpande egenskaper och blockerar en stor del av solens värmeenergi. Detta hjälper till att hålla inomhusklimatet svalt utan att behöva förlita sig mycket på luftkonditionering.
- Högt LT-värde
Ljustransmission, ofta kallad LT, är mängden ljus som passerar genom glaset. Se till att glaset har ett högt LT-värde, vilket indikerar att det släpper igenom en hög andel av dagsljuset. Detta säkerställer att inomhusmiljön får tillräckligt med naturligt ljus, vilket är viktigt för hälsa och välbefinnande. Målet är att släppa igenom så mycket dagsljus som möjligt genom glaset, samtidigt som så mycket som möjligt av värmen hålls ute. En bra balans mellan högt LT och lågt G-värde ger god tillgång till dagsljus och ett komfortabelt inomhusklimat, både hemma och på arbetsplatsen.
- Funktionsglas
Tidigare var alla soldämpande glas färgade och stängde ute ljuset i lika stor utsträckning som värmen. Det har skett en stor utveckling av olika typer av funktionsglas som idag erbjuder många möjligheter och kombinationer. Bra solskyddsglas kan släppa in nästan lika mycket dagsljus som vanligt energiglas, men stänga ute upp till 75% av den totala solvärmen. Genom att använda moderna typer av funktionsglas kan du kombinera dessa egenskaper.
Det finns olika krav i byggnader med värmeöverskott (t.ex. kontor) och byggnader med värmeunderskott (t.ex. bostadshus). Att välja rätt glas är väldigt avgörande för att få önskad effekt! Kontakta oss om du har frågor i samband med ditt projekt.